torek, 30. avgust 2016

Vpis!


Karate klub Prevalje v mesecu septembru vpisuje v začetniško skupino (otroci) in rekreacijsko skupino (odrasli).
Uvodni sestanek vseh novih članov bo v torek, 20.9.2016 ob 18,00 uri v mali telovadnici OŠ Prevalje.
Z vadbo bomo pričeli v petek, 23.9.2016.
Preberite si prednosti vadbe in se nam pridružite. Sporočite nam vaš naslov, mi pa vam pošljemo vabilo za uvodni sestanek.
Tel.: 051262347;
 e - pošta: ivan.mravljak@gmail.com

Kaj pridobijo OTROCI in ODRASLI s treningi karateja

Kaj pridobijo OTROCI?
1. Dihanje: Pravilno dihanje omogoča pravilno izražanje v šoli in v stresnih situacijah. Zaradi treme se ljudje pogosto zbegamo, poruši se nam ritem dihanja, pričnemo jecljati in tudi če šolsko snov obvladamo v prepričevanju nismo uspešni.
2. Koordinacija: Veliko otrok (tudi v srednji šoli) in odraslih danes zaradi prevelike pasivnosti (gledanje televizije, igranje video igric in podobno), ne obvlada svojega telesa v tolikšni meri, da bi jim to olajšalo učenje. Treningi so prilagojeni otrokom na tak način, da optimalno napredujejo v vizualno motorični koordinaciji.
3. Koncentracija: Starši pri svojih otrocih pogosto opažajo, da imajo pri učenju izredno slabo koncentracijo. Pri treningu karateja je poseben poudarek namenjen razvoju koncentracije, ki je eden od ključnih dejavnikov učinkovitega učenja.
4. Red in odgovornost: Otroci se pri karateju učijo pozitivnih delovnih navad. Karate je za razliko od drugih športov nemogoče obvladati brez vztrajne in natančne vadbe. Talent ni dovolj. Otrok skozi napredovanje osvaja različne barve pasov in se uči odgovornosti za svoj napredek.
5. Razvoj telesnih sposobnosti: Karate je šport pri katerem sodeluje celo telo. Zaradi specifičnega načina treninga je telesni razvoj skladen, obenem pa je karate znan kot šport pri katerem je zelo malo poškodb.
6. Nadzor agresivnosti: Včasih je starše strah, da bi otrok postal zaradi treninga karateja preveč agresiven. Agresivnost je najpogosteje posledica občutkov nemoči in strahu v socialnih situacijah, ki jih posameznik poskuša nadomestiti s povečano agresivnostjo. S povečevanjem občutka notranje moči, ki je posledica pravilnega karate treninga, odpade glavni razlog za dokazovanje moči navzven. Posledica je manjša agresivnost, do drugih.
7. Problem drog in poživil: Zaradi specifičnih zahtev treninga in tekmovanja, je pri karateju nemogoče zlorabljati droge ali poživila. Karate je šport, ki zahteva popoln nadzor nad izražanjem čustev. V trenutku se je potrebno odzvati na napad in se nato zaustaviti, saj se pri karateju ne smeš nikoli agresivno dotakniti partnerja. To je prednost pred ostalimi športi, kjer je za boljše rezultate moč uživati nedovoljena poživila ali droge.
Kaj pridobijo ODRASLI?
1. Prožnost: Se še spominjate, kako ste bili gibčni kot majhni otroci. Morda se že nekaj časa ne ukvarjate z nobenim športom, ker se bojite poškodb in tveganja, da ne boste uspešni, ker vaše telo ni več dovolj gibčno? V klubu so treningi za starejše, ki prvič pričenjajo s treningom karateja, prilagojeni njihovim telesnim zmožnostim. Naše izkušnje kažejo, da je mogoče pričeti s treningi karateja in napredovati v tehniki, tudi če posameznik začne s treningi po štiridesetem letu. Pri pravilno vodenem treningu karateja, so poškodbe izjemno redke, zato je karate primeren tudi za tiste, ki bi radi pri aktivnem ukvarjanju s športom zmanjšali možnost poškodb na minimum.
2. Kondicija: Si težko zavežete čevlje? Bi radi dvignili otroka ali vnuka v naročje, pa ne gre? Težko premagujete stopnice? Težko prinesete nakupljeno iz trgovine domov? Če ste odgovorili na katero od teh vprašanj z DA, potem je zadnji čas, da to spremenite. Z rednim treningom, prilagojenim starejšim, je mogoče izboljšati vašo telesno kondicijo, da boste znova brez skrbi uživali v telesni aktivnosti. Vrstniki vam bodo zavidali svežino in življenjsko energijo, ki jo boste pridobili z rednim treningom.
3. Samozavest: Vas je strah vse bolj nasilnega okolja? Se je že zgodilo, da si niste privoščili večernega sprehoda, ker vas je postalo strah? Znanje karateja daje ljudem občutek notranjega miru in samozavesti. V današnjem svetu, kjer je vse več nasilja so ljudje, ki kažejo svojo negotovost in skrb navzven, potencialno bolj ogroženi s strani nasilnih posameznikov, kot tisti, ki izražajo mir in samozavest. Pri treningu karateja se boste naučili učinkovitih samoobrambnih tehnik, ki vam bodo povrnile samozavest. Cilj treninga ni, da bi tehniko karateja na vsak način uporabili, temveč, da bi že svojo samozavestjo odvračali potencialnega napadalca. V skarjnem primeru pa vam bo naučeno znanje pomagalo, da se izognete neprijetnim posledicam morebitnega napada.
4. Druženje: Morda se ne ukvarjate aktivno z nobenim športom, ker vam pri njem ni všeč tekmovalnost ali družba. Pri treningu karateja je napredovanje individualno, ritem dela je prilagojen posameznikovim zmožnostim. Človek tekmuje zgolj s seboj, s svojimi pričakovanji in cilji. Vzdušje med člani kluba je zato sproščeno in vzpodbujajoče. Lahko se nam boste pridružili tudi pri naših druženjih izven treninga.